czwartek, 12 lipca 2012

Chodnik od Kasi

Chłodnik idealny na upalny dzień - składniki: • jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami • 4 średnie zielone ogórki • pęczek rzodkiewek • 2 ząbki czosnku • litr kefiru lub jogurtu naturalnego • pół pęczka koperku • pęczek szczypiorku • sok z połowy cytryny • sól, pieprz, łyżeczka cukru • jajka (pół albo całe na talerz) Botwinki razem z buraczkami kroimy drobno, zalewamy wodą, tak, żeby przykryć warzywa. Solimy odrobinę, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy aż buraczki będą miękkie. Po zagotowaniu, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do schłodzenia. W międzyczasie, na tarce o dużych oczkach ucieramy ogórki i rzodkiewkę, siekamy szczypiorek i koperek. Gdy buraczki wystygną, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy z kefirem/jogurtem i do tego dodajemy rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem po czym odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem wrzucamy do niego jajka podzielone na ćwiarki i ozdabiamy świeżym koperkiem i szczypiorkiem. Od siebie powiem, że można też dodać kiełki rzodkiewki, pasują idealnie ☺ SMACZNEGO ☺ Saludos, Kasia

1 komentarz:

  1. Czy można chłodnik zrobić bez botwinki? Nie przepadam za nią:(

    OdpowiedzUsuń