czwartek, 12 lipca 2012
Chodnik od Kasi
Chłodnik idealny na upalny dzień - składniki:
• jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami
• 4 średnie zielone ogórki
• pęczek rzodkiewek
• 2 ząbki czosnku
• litr kefiru lub jogurtu naturalnego
• pół pęczka koperku
• pęczek szczypiorku
• sok z połowy cytryny
• sól, pieprz, łyżeczka cukru
• jajka (pół albo całe na talerz)
Botwinki razem z buraczkami kroimy drobno, zalewamy wodą, tak, żeby przykryć warzywa. Solimy odrobinę, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy aż buraczki będą miękkie. Po zagotowaniu, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do schłodzenia. W międzyczasie, na tarce o dużych oczkach ucieramy ogórki i rzodkiewkę, siekamy szczypiorek i koperek. Gdy buraczki wystygną, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy z kefirem/jogurtem i do tego dodajemy rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem po czym odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem wrzucamy do niego jajka podzielone na ćwiarki i ozdabiamy świeżym koperkiem i szczypiorkiem. Od siebie powiem, że można też dodać kiełki rzodkiewki, pasują idealnie ☺
SMACZNEGO ☺
Saludos,
Kasia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czy można chłodnik zrobić bez botwinki? Nie przepadam za nią:(
OdpowiedzUsuń