środa, 1 sierpnia 2012

Tarta malinowa

Na życzenie Wery: tarta w wersji na słodko ;-)

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 2 łyżki miodu
Masa:
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300g malin
Kruszonka:
  •  50g masła
  • ok. 1/2 szklanki mąki
  • ok 1/4 szklanki cukru 
  1. Masło siekamy z mąką, jajkiem i ugniatamy ręcznie, dodajemy miód. Jeśli wyjdzie za lepkie można dodać trochę mąki.
  2. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 20-30min.
  3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy kolejno żółtko, miód i mąkę ziemniaczaną.
  4. Z masła, mąki i cukru ugniatamy ciasto na kruszonkę.
  5. Po 30 min wyciągamy ciasto z lodówki i wylepiamy nim okrągłą formę o średnicy ok 30cm (posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia; jeśli mamy specjalne naczynie żaroodporne do tarty - fajnie wygląda, polecam - to nie trzeba niczym wykładać).
  6. Ciasto podpiekamy ok 15min temp. 180stopni, potem wyciągamy, wykładamy masę, układamy maliny i wierzch posypujemy kruszonką. Z powrotem do piekarnika na ok 25-30min - do lekkiego zarumienienia wierzchu.


Smacznego :)

1 komentarz: