Ciasto:
- 1 jajko
- 125g masła
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki
- 2 łyżki miodu
- 100ml śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300g malin
- 50g masła
- ok. 1/2 szklanki mąki
- ok 1/4 szklanki cukru
- Masło siekamy z mąką, jajkiem i ugniatamy ręcznie, dodajemy miód. Jeśli wyjdzie za lepkie można dodać trochę mąki.
- Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 20-30min.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy kolejno żółtko, miód i mąkę ziemniaczaną.
- Z masła, mąki i cukru ugniatamy ciasto na kruszonkę.
- Po 30 min wyciągamy ciasto z lodówki i wylepiamy nim okrągłą formę o średnicy ok 30cm (posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia; jeśli mamy specjalne naczynie żaroodporne do tarty - fajnie wygląda, polecam - to nie trzeba niczym wykładać).
- Ciasto podpiekamy ok 15min temp. 180stopni, potem wyciągamy, wykładamy masę, układamy maliny i wierzch posypujemy kruszonką. Z powrotem do piekarnika na ok 25-30min - do lekkiego zarumienienia wierzchu.
Smacznego :)
Dzięki, wypróbuję na pewno i napiszę jak mi wyszło:)
OdpowiedzUsuń