środa, 4 lipca 2012

Tarta ze szpinakiem i serem feta

TARTA
Smaczne i efektownie wyglądające danie:)


Ciasto:
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • sól

Farsz:
  • szpinak (mrożony) ok 450g
  • czosnek (w zależności od upodobania 2-4 ząbki)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • pieprz, sól
  • 3 jajka
  • 100ml śmietany 30%
  1. Masło siekamy z mąką, jajkiem i solą i ugniatamy ręcznie. Jeśli wyjdzie za miękkie - dodajemy trochę mąki, jeśli za twarde - 2 łyżki wody.
  2. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30min.

    ciasto w lodówce, więc bierzemy się za farsz...;)
  3.  Szpinak rozmrozić, poddusić z łyżką masła i dwiema łyżkami mleka. Doprawić czosnkiem, pieprzem i solą (uważać ze solą, bo ser feta jest już słony).
  4. Jajka miksujemy ze śmietaną
  5. Fetę kroimy w kostki (można też kupić od razu w kostkach - mniej pracy z uciążliwym krojeniem sera;) )
  6. Po 30 min wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i do okrągłej formy o średnicy ok 30cm (posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia; jeśli mamy specjalne naczynie żaroodporne do tarty - fajnie wygląda, polecam - to nie trzeba niczym wykładać). Spód nakłuwamy widelcem. 
  7. Ciasto podpiekamy ok 15min temp. 180stopni, potem wyciągamy, nakładamy farsz szpinakowy, układamy na nim ser feta i zalewamy zmiksowaną śmietaną z jajami. Z powrotem do piekarnika na ok 20-25min - do lekkiego zarumienienia wierzchu.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ewa, a można zrobić inne relleno? Bo ten szpinak w moim przypadku jakoś tak...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam też wersję na słodko, lubisz maliny?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń