TARTA
Smaczne i efektownie wyglądające danie:)
Ciasto:
- 1 jajko
- 125g masła
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki
- sól
Farsz:
- szpinak (mrożony) ok 450g
- czosnek (w zależności od upodobania 2-4 ząbki)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- pieprz, sól
- 3 jajka
- 100ml śmietany 30%
- Masło siekamy z mąką, jajkiem i solą i ugniatamy ręcznie. Jeśli wyjdzie za miękkie - dodajemy trochę mąki, jeśli za twarde - 2 łyżki wody.
- Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30min.
ciasto w lodówce, więc bierzemy się za farsz...;)
- Szpinak rozmrozić, poddusić z łyżką masła i dwiema łyżkami mleka. Doprawić czosnkiem, pieprzem i solą (uważać ze solą, bo ser feta jest już słony).
- Jajka miksujemy ze śmietaną
- Fetę kroimy w kostki (można też kupić od razu w kostkach - mniej pracy z uciążliwym krojeniem sera;) )
- Po 30 min wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i do okrągłej formy o średnicy ok 30cm (posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia; jeśli mamy specjalne naczynie żaroodporne do tarty - fajnie wygląda, polecam - to nie trzeba niczym wykładać). Spód nakłuwamy widelcem.
- Ciasto podpiekamy ok 15min temp. 180stopni, potem wyciągamy, nakładamy farsz szpinakowy, układamy na nim ser feta i zalewamy zmiksowaną śmietaną z jajami. Z powrotem do piekarnika na ok 20-25min - do lekkiego zarumienienia wierzchu.
Smacznego!
Ewa, a można zrobić inne relleno? Bo ten szpinak w moim przypadku jakoś tak...:)
OdpowiedzUsuńMam też wersję na słodko, lubisz maliny?:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, dawaj:)
Usuń