Dzisiaj pomysł na szybkie i bardzo sycące śniadanko.
Potrzebne nam będą (na 1 porcję):
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- pół szklanki mleka
- 1 mały banan
- garść borówek (można zastąpić np. łyżeczką dżemu)
- 80 g serka ricotta (ok 1/3 opakowania)
- garść dowolnych orzechów (u mnie nerkowce)
Płatki zalewamy mlekiem (najlepiej zrobić to już wieczorem i odstawić na noc do lodówki). Dodajemy banana pokrojonego w plasterki, borówki i ricottę. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do lekko natłuszczonej miseczki do zapiekania, na wierzchu dekorujemy orzeszkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 20 min.
Podajemy z dowolnymi dodatkami (u mnie zazwyczaj masło orzechowe). Smacznego!
Pyszne i pożywne :) Co prawda nie odstawiłam mleka i płatków na noc, bo dopiero rano przyszło mi do głowy, żeby spróbować przepis - ale i bez tego smakowało rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńZaniedbałam mój wpis, obawiam się, MEA CULPA.
OdpowiedzUsuńDzięki Ewa, też piszę swój:)
Tzn. Ewie dzięki za komentarz, Paulinie za przepis.
OdpowiedzUsuń