wtorek, 11 września 2012

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów i kluseczkami

Pomidory teraz tanie, dlatego bierzemy się za zupkę:

  1. pomidory sparzyć. obrać (tyle na ile macie ochotę, im więcej, tym więcej zupy rzecz jasna) i pokroić na kawałki do garnka
  2. mieszamy troszkę, żeby się nie przypaliło, choć raczej nie ma szans, od razu puszczą soczek, można dodać bazylii, oregano, przyprawić już teraz
  3. mikserem mieszamy, robiąc przecier pomidorowy (można go też do słoików i na zimę wtedy mamy super przecier domowej roboty, my mamy w tym roku 38 słoików:)
  4. osobno robimy wywar: na kostce, na mięsie, na warzywach - na czym lubicie
  5. łączymy i ew. doprawiamy, jeśli za gęsta na nasz gust to trochę wody dodajemy
  6. do tego polecam kluseczki domowe lane: jajko, sól, trochę wody, ze 3 łyżki mąki, mieszamy i lejemy prosto na zupę
Mój mąż "wsunął" dzisiaj 3 talerze takiej gęstszej zupy.
Pomidorową niektórzy zabielają śmietaną, inni zagęszczają mąką, a my najbardziej lubimy "czystą"

QUE APROVECHE:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz