Leczo z pożywnej cukinii (może też być częściowo kabaczek).
Składniki:
- 1 kg cukinii (ew. po pół kilo cukinii i kabaczka)
- 1/2 kg papryki
- 1/2 kg cebuli (ja dałam tylko pół jednej cebuli i też było dobre, w ciąży odradzam cebulę, tak na przyszłość:)
- 75 dag pomidorów, sparzonych i obranych
- 4-5 ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, liść laurowy
- trochę oliwy (w przepisie mojej mamy jest szklanka, ona daje pół, ja dałam z 4 łyżki na samym początku, i mój mąż mówi, że może być jeszcze mniej: zależy od waszych upodobań)
Na koniec czosnek, tymianek, bazylia.
Jeśli leczo jest zbyt płynne to można odparować lekko.
Takie leczo można do pudełeczka np. po lodach i do zamrażalki.
Można też je zapasteryzować w słoikach i schować sobie na zimę do piwnicy:)
Takie leczo jest przepyszne. Sama robiłam je kilka dni temu, tylko nie w wersji wegetariańskiej - u mnie była jeszcze podsmażona kiełbaska.
OdpowiedzUsuń